Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą

Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą

Colcannon to tradycyjne danie kuchni irlandzkiej, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Jego nazwa pochodzi od irlandzkiego słowa „cal ceannann”, co oznacza „białe głowy”, odnosząc się do dwóch głównych składników – ziemniaków i kapusty. Dzięki swojej uniwersalności colcannon doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy ryb. Jeżeli szukacie państwo prostego i satysfakcjonującego przepisu, który zadowoli wszystkich domowników, colcannon będzie strzałem w dziesiątkę. Poniżej znajdziecie przepis, który krok po kroku przeprowadzi was przez proces przygotowania tego pysznego dania.

Składniki:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • 1 mała, młoda kapusta (około 800 gramów)
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • sól

Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie poszatkować kapustę i poddusić ją na maśle, doprawiając solą.
  3. Gdy kapusta jest już miękka, zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić posiekaną dymkę i koperek, całość wymieszać.
  4. Gorące ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z ciepłym mlekiem, po czym dodajemy uduszoną kapustę. Całość mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy w razie konieczności solą.

Colcannon – dodatkowe informacje

Może się zdarzyć iż ziemniaki podczas tłuczenia są za suche (zależy to od rodzaju ziemniaków), wtedy trzeba dodać trochę masła lub więcej mleka (ewentualnie słodkiej śmietanki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Coco mojito- ulubiony drink Johnnego Deepa
Następny przepis: Comber czekoladowy w polewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode