Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą
Colcannon to tradycyjne danie kuchni irlandzkiej, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Jego nazwa pochodzi od irlandzkiego słowa „cal ceannann”, co oznacza „białe głowy”, odnosząc się do dwóch głównych składników – ziemniaków i kapusty. Dzięki swojej uniwersalności colcannon doskonale sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy ryb. Jeżeli szukacie państwo prostego i satysfakcjonującego przepisu, który zadowoli wszystkich domowników, colcannon będzie strzałem w dziesiątkę. Poniżej znajdziecie przepis, który krok po kroku przeprowadzi was przez proces przygotowania tego pysznego dania.
admin
Składniki:
- 1,5 kilograma ziemniaków
- 1 mała, młoda kapusta (około 800 gramów)
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- sól
Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
- W międzyczasie poszatkować kapustę i poddusić ją na maśle, doprawiając solą.
- Gdy kapusta jest już miękka, zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić posiekaną dymkę i koperek, całość wymieszać.
- Gorące ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z ciepłym mlekiem, po czym dodajemy uduszoną kapustę. Całość mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy w razie konieczności solą.
Colcannon – dodatkowe informacje
Może się zdarzyć iż ziemniaki podczas tłuczenia są za suche (zależy to od rodzaju ziemniaków), wtedy trzeba dodać trochę masła lub więcej mleka (ewentualnie słodkiej śmietanki).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Coco mojito- ulubiony drink Johnnego Deepa
Następny przepis: Comber czekoladowy w polewie