Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami to tradycyjny francuski deser, doskonały na letnie popołudnia. Wykorzystuje świeże, soczyste śliwki otoczone delikatnym, podobnym do naleśnika ciastem, które piecze się do złocistej perfekcji. Wychodząc z pieca, jest miękki i gorący, z delikatnym aromatem wanilii. Jak wiele wspaniałych francuskich potraw, clafoutis jest zaskakująco proste do przygotowania, ale smakuje jakby wymagało znacznie więcej pracy. Dodatek śliwek do tego deseru to spotkanie słodko-kwaśnych akcentów z delikatną nutą waniliową. Ta wersja clafoutis zawiera te właśnie owocowe składniki, które nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem letniej Francji w swoim domu.

Składniki:

  • 500 g śliwek (dowolnej odmiany)
  • 4 jajka
  • 25 cl mleka
  • 125 g cukru
  • 80 g mąki
  • 60 g lekko solonego masła
  • odrobina masła do posmarowania formy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Clafoutis ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki, i pokrój na ćwiartki.
    Masło rozpuść w rondelku.
    Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo mąkę. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko, nadal ubijając.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi.

Słowa kluczowe: clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami – dodatkowe informacje

*Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową.

**Jeśli nie dysponujesz solonym masłem, użyj normalnego i dodaj około dwie szczypty soli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami
Następny przepis: Coco mojito- ulubiony drink Johnnego Deepa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode