Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami

Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami

Cieszy mnie prezentowanie tego niebiańskiego przepisu na ciasto migdałowo-czekoladowe z gruszkami. To ciasto, które idealnie łączy delikatną słodycz gruszek, bogactwo czekolady i lekki posmak migdałów, jest prawdziwą rozkoszą dla kubków smakowych. Idealne na każdą okazję, czy to uroczysty obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu do popołudniowej kawy, to ciasto zawsze zrobi wrażenie. Prosty do przygotowania, a jednocześnie wyrafinowany w smaku, ten desert zachwyci nie tylko ciebie, ale każdego, kto go spróbuje. Właśnie dlatego zachęcam do odkrywania smaku tego ciasta migdałowo-czekoladowego z gruszkami.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady 60-70%
  • 50 ml likieru migdałowego Amaretto
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g zmielonych migdałów (1 opakowanie gotowego)
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na polewę czekoladową z amaretto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml likieru migdałowego Amaretto
  • 2 łyżki masła (osełka)
  • Zalewa gruszki:
  • 5 dużych gruszek
  • 1 litr wody
  • 5 goździków
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Gruszki obieramy, łyżeczką wyjmujemy gniazda nasienne i gotujemy ok 5-10 min w zalewie, do czasu aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się. Sprawdzamy patyczkiem. Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy cukier, dodajemy przyprawy. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową.

  2. 2.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę z czekoladą, pod wplywem gorącej pary czekolada nam się rozpuści. Lekko przestudzić.

    W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Po kolei dodajemy jajka miksując każde z osobna. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy na gładka masę. Dodajemy zmielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy ciasto na wolnych obrotach miksera. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wciskamy w nie do samego dna ugotowane gruszki. Pieczemy przez ok 50 min w temp 170C. Do suchego patyczka.

  3. 3.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy masło i likier migdałowy. polewamy wystudzone ciasto. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: cisto

Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami – dodatkowe informacje

Jeżeli polewa czekoladowa zrobi wam się za gęsta dodajcie jeszcze trochę masła, aby stała się płynna i lśniąca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciociosan domowy
Następny przepis: Cinnamon Rolls - jesienne bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode