Cinnamon Rolls - jesienne bułeczki cynamonowe

Cinnamon Rolls – jesienne bułeczki cynamonowe

Uwielbiane na całym świecie amerykańskie bułeczki cynamonowe to idealny przepis na jesienne popołudnie. Żaden miłośnik słodkości nie będzie mógł się oprzeć ich aksamitnej strukturze i bogatemu smaku. To nie tylko pyszne, ale i aromatyczne ciasto, które pięknie perfumuje dom podczas pieczenia. Kluczem do ich smaku jest nadzienie cynamonowe, które doda bułeczkom charakterystycznego smaku i aromatu. Niezależnie czy jesteś fanem cynamonu czy nie, z pewnością pokochasz te cynamonowe rollsy. Postaramy się przekazać Ci jak najłatwiej wykonalny cinnamon rolls przepis, którym nawet początkujący kucharz poradzi sobie bez problemu. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • 100 g masła/ margaryny do pieczenia, np. Kasi
  • 200 ml mleka
  • Nadzienie:
  • 50 g masła/ margaryny
  • 4 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • lukier/ pisak lukrowy

Cinnamon rolls – jesienne bułeczki cynamonowe – jak zrobić?

  1. W misce mieszamy mąkę i drożdże. Dodajemy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy, aż ciasto nie będzie elastyczne i nie zacznie odchodzić od ręki (jeśli będzie się kleić, dosypujemy odrobinę mąki). Z ciasta formujemy kulę. Zostawiamy w misce, pod przykryciem na około 30 minut (do podwojenia objętości).
  2. Dzielimy ciasto na dwie części (wtedy będzie nam wygodniej). Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrami. Kroimy ciasto na paski i zwijamy w ślimaki, lekko spłaszczamy.
  3. Bułeczki pieczemy w formie od muffinek (wtedy lepiej zachowują kształt), lub na wyłożonej papierem blaszce w 190 stopniach, przez 20-25 minut. Po ostygnięciu dekorujemy lukrem. Smacznego!

Cinnamon Rolls – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzi 12 dużych lub ok. 20 małych amerykańskich bułeczek cynamonowych. Do nadzienia można również dodać pokruszone orzechy i rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami
Następny przepis: Coco mojito- ulubiony drink Johnnego Deepa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode