Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady 60-70%
- 50 ml likieru migdałowego Amaretto
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 100 g zmielonych migdałów (1 opakowanie gotowego)
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na polewę czekoladową z amaretto:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 ml likieru migdałowego Amaretto
- 2 łyżki masła (osełka)
- Zalewa gruszki:
- 5 dużych gruszek
- 1 litr wody
- 5 goździków
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami – jak zrobić?
-
1.
Gruszki obieramy, łyżeczką wyjmujemy gniazda nasienne i gotujemy ok 5-10 min w zalewie, do czasu aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się. Sprawdzamy patyczkiem. Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy cukier, dodajemy przyprawy. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową.
-
2.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę z czekoladą, pod wplywem gorącej pary czekolada nam się rozpuści. Lekko przestudzić.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Po kolei dodajemy jajka miksując każde z osobna. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy na gładka masę. Dodajemy zmielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy ciasto na wolnych obrotach miksera. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wciskamy w nie do samego dna ugotowane gruszki. Pieczemy przez ok 50 min w temp 170C. Do suchego patyczka.
-
3.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy masło i likier migdałowy. polewamy wystudzone ciasto. Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: cisto
Cisto migdalowo czekoladowe z gruszkami – dodatkowe informacje
Jeżeli polewa czekoladowa zrobi wam się za gęsta dodajcie jeszcze trochę masła, aby stała się płynna i lśniąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciociosan domowy
Następny przepis: Cinnamon Rolls - jesienne bułeczki cynamonowe