cieciorka po indyjsku

cieciorka po indyjsku

Cieciorka po indyjsku to wyrazista i pożywna potrawa, która jest prawdziwym symbolem kuchni indyjskiej. Zapewnia bogatą i satysfakcjonującą kompozycję smaków, które biorą swoje korzenie z długiej tradycji azjatyckich aromatów. Wykorzystanie cieciorki w połączeniu z różnorodnymi przyprawami, takimi jak kumin, kurkuma czy chili, wprowadza zdecydowanie orientalny charakter dania. Jest to doskonały wybór dla osób na diecie wegetariańskiej, również dla tych, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis. Wypróbujcie sami, jak to jest, kiedy tradycyjna cieciorka spotyka egzotykę Indii.

Składniki:

  • 1 szklanka namoczonej i obgotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
  • Przyprawy (po szczypcie):
  • imbir
  • cynamon
  • kardamon
  • kurkuma
  • curry
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • kolendra w ziarnach
  • można też użyć dowolnej mieszanki przypraw masala

Cieciorka po indyjsku – jak zrobić?

  1. Na rozgrzanym oleju obsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, paprykę. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy chwileczkę, żeby dobrze rozprowadzić ich aromat ale ich nie spalić. Po tym czasie dodajemy cieciorkę i wlewamy pomidory. Gdy odparują danie możemy podawać.

cieciorka po indyjsku – dodatkowe informacje

Dobrze smakuje z ryżem lub kuskusem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciecierzyca z warzywami i kurczakiem
Następny przepis: Ciepła PEKINKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode