ciecierzyca z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ziarna ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 6 pieczarek
- pomidory z puszki
- olej rzepakowy
- papryka chili/słodka
- kumin mielony
- bazylia
- liść laurowy
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Ciecierzyca z warzywami – jak zrobić?
-
1. Ciecierzycę zalej zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, odstaw na noc.
2. Odlej wodę, w nowej wodzie gotuj ciecierzycę do miękkości około 30 minut (najlepiej kontrolować).
3. Przygotuj warzywa: cebulę i paprykę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni lub w rondlu na łyżce oleju. Pieczarki pokrój w plastry, pomidora w kostkę, dodaj do warzyw na patelni, dodaj liść, paprykę ostrą, kumin, bazylię, podduś około 20 minut, podlewając w razie potrzeby wodą lub bulionem (można dodać więcej płynu jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę).
4. Gdy warzywa są już miękkie dodaj ugotowaną ciecierzycę, podduś pod przykryciem około 10 minut na lekkim ogniu, dodając przyprawy – sól, pieprz. Podawaj posypane natką pietruszki, z chlebem żytnim razowym, lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Słowa kluczowe: cieciorka z warzywami, ciecierzyca z warzywami
ciecierzyca z warzywami – dodatkowe informacje
Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnią można paprykę ostrą zastąpić słodką lub z niej zrezygnować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciecierzyca z warzywami i kurczakiem
Następny przepis: Ciepła PEKINKA