Ciecierzyca a’la orzeszki
Przepis na orzeszki z ciecierzycy to wyjątkowy sposób na zdrową przekąskę, która syci, a zarazem jest niskokaloryczna. Ta roślina pochodzi z Bliskiego Wschodu i od stuleci jest kluczowym elementem tamtejszych diet. Stała się popularna na całym świecie dzięki swoim właściwościom odżywczym i uniwersalności zastosowania. Orzeszki z ciecierzycy to idealny sposób na wykorzystanie jej potencjału. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów i słonych przekąsek, które zwykle uwielbiamy. Mają przyjemną, orzechową nutę smaku i chrupiącą konsystencję, a także są bogatym źródłem białka. Idealnie sprawdzają się jako przekąska do filmu czy przystawka na imprezę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- sol
- czerwona papryka słodka-mielona
- szczypta chilli
- szczypta kuminu-można pominąć
Ciecierzyca a’la orzeszki – jak zrobić?
-
1.
Ciecierzycę moczymy na noc w wodzie. Na drugi dzień wylewamy wodę i nalewamy świeżą, gotujemy około 50 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedzamy.
-
2.
Wrzucamy ciecierzycę do miski, solimy i posypujemy paprykami oraz kuminem.
-
3.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
-
4.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Słowa kluczowe: orzeszki z ciecierzycy
Ciecierzyca a’la orzeszki – dodatkowe informacje
Ciecierzycę można obtoczyć innymi przyprawami, takimi jak tymianek, chilli i kumin lub wasabi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika
Następny przepis: Ciecierzyca z warzywami i kurczakiem