Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to idealny przepis na słodkie, letnie popołudnia. To połączenie delikatnego, doskonale zarumienionego ciasta z kwaskowatym smakiem rabarbaru i lekką, budyniową pianką nie tylko zadowoli podniebienia wszystkich amatorów wypieków, ale także stanie się doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Placek z rabarbarem i pianką to tradycyjny deser, który przypomina smaki dzieciństwa. Jest to przepis prosty i szybki w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno przekroczy wszystkie oczekiwania. Czy jest coś lepszego niż domowe ciasto?
admin
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- ok 500 g łodyg rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru pudru
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – jak zrobić?
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
- Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
- Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
- Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – dodatkowe informacje
Zamiast rabarbaru można użyć sezonowych owoców.
Słowa kluczowe: kruche ciasto z rabarbarem i baniową pianką, placek z rabarbarem i pianką, ciasto rabarbarowe z pianką, kruche ciasto z rabarbarem i pianka, kruche ciasto z rabarbarem i pianką, ciasto z rabarbarem i pianka, ciasto z rabarbarem i pianką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z prażonym słonecznikiem
Następny przepis: Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto