Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to idealny przepis na słodkie, letnie popołudnia. To połączenie delikatnego, doskonale zarumienionego ciasta z kwaskowatym smakiem rabarbaru i lekką, budyniową pianką nie tylko zadowoli podniebienia wszystkich amatorów wypieków, ale także stanie się doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Placek z rabarbarem i pianką to tradycyjny deser, który przypomina smaki dzieciństwa. Jest to przepis prosty i szybki w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno przekroczy wszystkie oczekiwania. Czy jest coś lepszego niż domowe ciasto?

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • ok 500 g łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – jak zrobić?

  1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
  2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
  3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
  5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
  6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – dodatkowe informacje

Zamiast rabarbaru można użyć sezonowych owoców.

Słowa kluczowe: kruche ciasto z rabarbarem i baniową pianką, placek z rabarbarem i pianką, ciasto rabarbarowe z pianką, kruche ciasto z rabarbarem i pianka, kruche ciasto z rabarbarem i pianką, ciasto z rabarbarem i pianka, ciasto z rabarbarem i pianką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z prażonym słonecznikiem
Następny przepis: Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode