Ciasto z owocami leśnymi

Ciasto z owocami leśnymi

Zapach lata, smak przygody, wspomnienie piękna natury – to wszystko zamknięte w jednym przepisie na ciasto z owocami leśnymi. Ten słodki wypiek to prawdziwa eksplozja smaków, która sprawdzi się na każdej imprezie czy rodzinnym spotkaniu. Dobór sezonowych owoców leśnych, takich jak maliny, borówki czy jagody, dodaje ciastu nie tylko wyjątkowego saboru, ale i zdrowotnych korzyści. To również znakomity sposób na wykorzystanie darów natury. Przepis na ciasto z owocami leśnymi jest więc doskonałym połączeniem tradycji, zdrowia i niesamowitego smaku.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 70 dag twarogu
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki malinowe
  • aromat śmietankowy
  • po pół kilograma malin i borówek amerykańskich lub jagód
  • masło i bułka tarta do formy

Ciasto z owocami leśnymi – jak zrobić?

  1. masę małaną połącz z mąką i kakao

    1. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wciąż miksując wbijać kolejno jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać na sicie, po czym dodać do masła i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z całością.

  2. ciasto przełóż na blachę

    2. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy (25/40 cm), wyrównać i piec ok.30 minut w 180 st. Ostudzić.

  3. zmiksuj twaróg

    3. Twaróg, serek mascarpone, pozostały cukier i aromat utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając i wymieszać z masą twarogową. Gotową masę rozsmarować na wystudzonym cieście.

  4. porozkładaj owoce

    4. Na wierzchu rozłożyć umyte i oczyszczone owoce. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, a gdy stężeją zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki na min.2 godz.

Ciasto z owocami leśnymi – dodatkowe informacje

* przed zalaniem galaretką blaszkę warto zabezpieczyć papierem do pieczenia (zapobiegnie to ewentualnemu wylaniu się jej )

* ja użyłam borówek amerykańskich


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto z owocami i bezą
Następny przepis: CIASTO BEZ JAJEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode