ciasto z owocami i bezą
Czy jest coś lepszego na letnie popołudnie niż kawałek pachnącego ciasta, które poprzez swoje smaki przenosi nas do słonecznych ogrodów pełnych dojrzałych owoców? Na pewno trudno o lepszy pomysł. Ciasto z owocami i bezą to wyjątkowa kompozycja, która zachwyca swoją konsystencją i słodko-kwasowym smakiem. Z każdym kęsem odkrywamy nowe warstwy smaku – od delikatnego biszkoptu, przez soczyste owoce, po chrupiącą bezę. Ten przepis to doskonały sposób na upieczenie w domu tego niepowtarzalnego ciasta. Idealne zarówno dla tych, którzy uwielbiają bawić się w kuchni, jak i dla tych, którzy szukają prostego, ale efektownego deseru. Wystarczą podstawowe składniki i ulubione owoce, by stworzyć prawdziwe cukiernicze arcydzieło.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 2-3 łyżki śmietany
- Zapach pomarańczowy
- Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- Dodatkowo:
- ok.0,5 kg sezonowych owoców
- 1 łyżka kakao
Ciasto z owocami i bezą – jak zrobić?
- Z podanych składników wyrobić w misce ciasto.
- Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao.
- Jedną część ciasta białą wyłożyć na spód tortownicy, podwinąć brzegi i podpiec. Na upieczony spód wyłożyć owoce (np. wiśnie i agrest) i zetrzeć część ciasta z kakao.
- Ubić białka na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę z białek wyłożyć na placek i zetrzeć część białą ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
ciasto z owocami i bezą – dodatkowe informacje
Do ciasta z owocami i bezą dodaję dowolne owoce sezonowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z owocami mieszane widelcem
Następny przepis: Ciasto z owocami leśnymi