Ciasto z owocami leśnymi
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 200g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 70 dag twarogu
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki żelatyny
- 2 galaretki malinowe
- aromat śmietankowy
- po pół kilograma malin i borówek amerykańskich lub jagód
- masło i bułka tarta do formy
Ciasto z owocami leśnymi – jak zrobić?
-
1. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Wciąż miksując wbijać kolejno jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać na sicie, po czym dodać do masła i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z całością.
-
2. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy (25/40 cm), wyrównać i piec ok.30 minut w 180 st. Ostudzić.
-
3. Twaróg, serek mascarpone, pozostały cukier i aromat utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając i wymieszać z masą twarogową. Gotową masę rozsmarować na wystudzonym cieście.
-
4. Na wierzchu rozłożyć umyte i oczyszczone owoce. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, a gdy stężeją zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki na min.2 godz.
Ciasto z owocami leśnymi – dodatkowe informacje
* przed zalaniem galaretką blaszkę warto zabezpieczyć papierem do pieczenia (zapobiegnie to ewentualnemu wylaniu się jej )
* ja użyłam borówek amerykańskich