Ciasto z malinami i galaretką

Ciasto z malinami i galaretką

Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie pysznego domowego ciasta. Używając sezonowych owoców, możemy stworzyć słodko-kwasne dania, takie jak Ciasto z malinami i galaretką. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą połączyć prostotę wykonania biszkoptu z intensywnym smakiem malin. Szybkość i łatwość w przygotowaniu tego ciasta zadowoli zarówno doświadczonych kucharzy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Biszkopt z malinami, delikatna masa budyniowa i galaretka stworzą niezapomnianą kompozycję smaków.

Składniki:

  • Placek z malinami – biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe
  • maliny

Ciasto z malinami i galaretką – jak zrobić?

  1. Placek z malinami: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Na śmietanie układamy maliny. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Placek z malinami wstawiamy do lodówki do stężenia.

Ciasto z malinami i galaretką – dodatkowe informacje

Placek z malinami najlepiej podawać schłodzony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM
Następny przepis: Ciasto z makiem bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode