Ciasto z makiem bez pieczenia

Ciasto z makiem bez pieczenia

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niecodzienne ciasto, które z pewnością zachwyci nie tylko miłośników maku. Przedstawiamy Ciasto z Makiem Bez Pieczenia, które bije na głowę wszystkie jego upieczone odpowiedniki swoją prostotą i intensywnym smakiem. Ta wyjątkowa wersja tortu makowego, idealna dla osób, które unikają piekarnika lub po prostu szukają nowych smaków. Świetnie sprawdzi się jako deser na rodzinne spotkanie, imieniny czy inne uroczystości. Ten przepis łączy w sobie tradycję i nowoczesność, dając w rezultacie coś naprawdę niepowtarzalnego. Bez wątpienia, ciasto makowe bez pieczenia stanie się twoim kolejnym ulubieńcem.

Składniki:

  • 1/2 kilograma maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka
  • 2 duże budynie czekoladowe (na 3/4 litra mleka)
  • aromat migdałowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • bakalie: po garści rodzynków, migdałów, żurawiny, daktyli
  • herbatniki kakaowe (u mnie, na dużą formę wyszło 37 sztuk)
  • polewa czekoladowa

Ciasto z makiem bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie.
  2. 3/4 litra mleka wlać do garnka, dodać cukier, zmielony mak, margarynę i bakalie, zagotować. Mieszać by się nie przypaliło.
  3. W 1/4 litra mleka rozmieszać budynie, wlać do gotującej się masy, zagotować.
  4. Formę wyłożyć herbatnikami.
  5. Wylać masę na herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników.
  6. Polać polewą czekoladową. (przepis na doskonałą polewę czekoladową znajduje się oddzielnie w moich przepisach)
  7. Dowolnie udekorować.
  8. Wystudzić kilka godzin w lodówce.

PORADY – dodatkowe informacje

Masą makową wykonaną wg tego przepisu można również przełożyć ciasto biszkoptowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z malinami i galaretką
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode