Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

Zapraszam do odkrycia przepisu na ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową. To połączenie delikatnego biszkoptu, aromatycznego maku i kremowej masy budyniowej, tworzy niepowtarzalny duet, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ciasto to doskonale sprawdzi się jako deser na każdą okazję. To propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne smaki, ale szukają też nowych, oryginalnych połączeń. Ciasto makowe z masą budyniową to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób się oprzeć. Jeśli lubisz ciasto makowe z budyniem, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy
  • 5 średnich jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2. Ciasto makowo – kokosowe:
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3. Masa budyniowa
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej o smaku śmietankowym
  • oraz
  • masło 1 kostka
  • 4. Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g masła
  • oraz
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • oraz alkohol do nasączenia biszkoptów

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową – jak zrobić?

  1. Biszkopt kakaowy.

    Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodac kakao , delikatnie wymieszać składniki.

    Ciasto wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180°C.

  2. Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi:

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać.

    Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 170°C przez około 35 minut.

  3. Masa budyniowa:

    1 i 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem. Ponownie zagotować, mieszając żeby się nie przypaliło, ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i utrzeć na puch.

  4. Polewa czekoladowa:

    Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić na ogniu w rondelku.

    Gorącą margarynę cienkim strumieniem wlewać do jajka, cały czas miksując, aż polewa zgęstnieje.

Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kakaowy – ciasto makowe z wiórkami kokosowymi – masa budyniowa – biszkopty – polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić. Smacznego!

Słowa kluczowe: ciasto makowe z masą budyniową, ciasto makowe z budyniem, ciasto makowo budyniowe

xxxx – dodatkowe informacje

blacha o wym 25 na 35


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z makiem bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto z masą kokosową i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode