CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Ciasto z makiem i kremem cytrynowym to przepyszna i atrakcyjna alternatywa dla tradycyjnego ciasta makowego. Ten przepis wspaniale łączy delikatne ciasto z puszki, bogatą w smaku masę makową i lekki, orzeźwiający krem cytrynowy. Ciasto jest prostym, a jednocześnie eleganckim dodatkiem do każdego spotkania, niezależnie od okazji. Niezwykle wyróżnia się na tle innych deserów dzięki swojemu wyjątkowemu połączeniu smaków i tekstur. Pomimo że używany jest tutaj mak z puszki, efekt końcowy z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnego ciasta z makiem. Jeśli jesteś fanem maku i cytrynowych akcentów, ten przepis jest dla ciebie.

Składniki:

  • CIASTO:
    • 2 żółtka
    • 10 dkg cukru
    • 25 dkg mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 15 dkg margaryny zimnej
    • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    • szczypta soli
  • MASA MAKOWA:
    • 1 puszka masy makowej (1kg)
    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 3 krople aromatu migdałowego do ciast
  • KREM CYTRYNOWY:
    • 1/2 l mleka
    • 1 budyń śmietankowy
    • 25 dkg masła, lub margaryny (u mnie Palma)
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 galaretka cytrynowa
  • Dekoracja:
    • 4 kostki czekolady gorzkiej, lub deserowej
  • forma o wym. 34 x 26cm

Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – jak zrobić?

  1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, szczyptę soli i posiekać. Żółtka uprzeć z cukrem i dodać do mąki. Dodać też 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wyrobić ciasto na gładko i rozłożyć równo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mak wyłożyć z puszki do miski, dodać 3 krople aromatu migdałowego do ciasta i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Masę makową wyłożyć do formy na przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-55 minut (do suchego patyczka). Ostudzić nie wyjmując z formy.
  3. Ugotować budyń (bez cukru) na 1/2 l mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Ostudzić. Ucierając masę budyniową dodawać po trochu przestudzoną płynną galaretkę. Gotowy krem cytrynowy wyłożyć na ostudzone ciasto makowe, wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami startej czekolady.

Porady – Dodatkowe informacje

Krem można zrobić o różnych smakach, stosując różne galaretki. Ciasto można udekorować też polewą czekoladową, orzechową, uprażonym kokosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z kremem z serków homogenizowanych
Następny przepis: Ciasto z malinami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode