Ciasto z malinami i galaretką
Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie pysznego domowego ciasta. Używając sezonowych owoców, możemy stworzyć słodko-kwasne dania, takie jak Ciasto z malinami i galaretką. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą połączyć prostotę wykonania biszkoptu z intensywnym smakiem malin. Szybkość i łatwość w przygotowaniu tego ciasta zadowoli zarówno doświadczonych kucharzy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Biszkopt z malinami, delikatna masa budyniowa i galaretka stworzą niezapomnianą kompozycję smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Placek z malinami – biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- Masa śmietanowa:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- Dodatkowo:
- 2 galaretki malinowe
- maliny
Ciasto z malinami i galaretką – jak zrobić?
- Placek z malinami: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej blaszki (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Na śmietanie układamy maliny. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane maliny. Placek z malinami wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto z malinami i galaretką – dodatkowe informacje
Placek z malinami najlepiej podawać schłodzony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM
Następny przepis: Ciasto z makiem bez pieczenia