Ciasto z kremem z serków homogenizowanych
Odkryj smak tego wyjątkowego ciasta z kremem z serków homogenizowanych. Ta słodka uczta to doskonałe połączenie delikatnego biszkoptu z bogatym kremem na bazie serków homogenizowanych, który uzyskuje aksamitną konsystencję dzięki dodatkowi mleka w proszku. Ciasto z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku to prawdziwa gratka dla amatorów klasycznych smaków, które niewątpliwie przypomni ci domowe wypieki. To ciasto stanowi również doskonałą bazę do eksperymentów – można do niego dodać ulubione owoce lub polewę czekoladową. Bez względu na okazję, na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. Przejrzyj listę składników i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 5 jaj
- 2 duże łyżki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- kostka margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 serki homogenizowane (350g)
- 2 i pół szklanki mleka w proszku
- Dodatkowo:
- biszkopty
- mocna kawa do nasączenia
- kakao
Ciasto z kremem z serków homogenizowanych – jak zrobić?
- Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka nadal ubijając. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Biszkopt piec 35 minut w 180 stopniach.
- Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Dodać cukier, serki oraz mleko w proszku.
- Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć kawą, wyłożyć 3/5 kremu, przykryć drugim blatem. Górny blat nasączyć kawą, wyłożyć resztę kremu i ułożyć nasączone biszkopty. Całość posypać kakao.
Ciasto z kremem z serków homogenizowanych – dodatkowe informacje
Jeśli krem jest zbyt rzadki można dodać 2 łyżki rozpuszczonej chłodnej żelatyny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką
Następny przepis: CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM