Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką to doskonałe zakończenie każdego rodinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Ten deser to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników chałwy. Delikatna chałwowa masa, której słodkość przełamuje kawowa pianka, połączona z biszkoptami, tworzy zaskakująco harmonijne trio smaków. Ten przepis z pewnością zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Każdy kęs tego ciasta to niezapomniane doświadczenie kulinarnych uniesień. Zestawienie poszczególnych smaków i konsystencji ściśle przenika się, tworząc wyśmienite połączenie, które pozostaje na długo w pamięci.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki maki tortowej
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag ulubionej chałwy (u mnie waniliowa)
  • 20 dag masła lub margaryny
  • Pianka:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej
  • około 15 dag okrągłych biszkoptów

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
  3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.
  4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
  5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką to smaczne ciasto z kremem chałwowym, idealne na różne okazje.

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie chałwa o smaku waniliowym.
Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka ” w 350 ml zimnego mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z Kubusiem i delicjami
Następny przepis: Ciasto z kremem z serków homogenizowanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode