Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką to doskonałe zakończenie każdego rodinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Ten deser to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników chałwy. Delikatna chałwowa masa, której słodkość przełamuje kawowa pianka, połączona z biszkoptami, tworzy zaskakująco harmonijne trio smaków. Ten przepis z pewnością zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Każdy kęs tego ciasta to niezapomniane doświadczenie kulinarnych uniesień. Zestawienie poszczególnych smaków i konsystencji ściśle przenika się, tworząc wyśmienite połączenie, które pozostaje na długo w pamięci.
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- pół szklanki maki tortowej
- pół szklanki maki ziemniaczanej
- 2 lekko kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 20 dag ulubionej chałwy (u mnie waniliowa)
- 20 dag masła lub margaryny
- Pianka:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
- 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
- 5 łyżek gorącej wody
- Dodatkowo:
- 5 dag mlecznej
- około 15 dag okrągłych biszkoptów
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
- Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.
- Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
- Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką to smaczne ciasto z kremem chałwowym, idealne na różne okazje.
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
U mnie chałwa o smaku waniliowym.
Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka ” w 350 ml zimnego mleka.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z Kubusiem i delicjami
Następny przepis: Ciasto z kremem z serków homogenizowanych