Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

Cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku? To proste, dzięki naszemu przepisowi na ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami. Ta słodka propozycja łączy w sobie lekkość budyniu, świeżość owoców i delikatność ciasta. Smaki te dopełnia niezwykle aromatyczna galaretka. Wszystko razem tworzy kulinarne dzieło sztuki, które przyciąga uwagę już na pierwszy rzut oka. Ciasto z kremem budyniowym i galaretką to doskonałe rozwiązanie na letnie spotkania w ogrodzie, ale także na zimowe wieczory przy kominku. Co więcej, można je przygotować na wiele sposobów, dostosowując do swoich upodobań.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego
  • ½ szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5l mleka
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 dag margaryny lub masła
  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2,5 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • borówki amerykańskie
  • malinki lub inne owoce

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. Posmarować dżemem porzeczkowym.

  2. Krem:

    Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.

  3. Owoce/galaretka:

    Galaretki rozpuścić we wrzątku. Na kremie poukładać owoce. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami – dodatkowe informacje

Forma: 21x32cm

Biszkopt jest dość wysoki, możemy również zrobić go z połowy porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z krakersami (a'la 3bit)
Następny przepis: Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode