Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 opakowania budyniu czekoladowego
- ½ szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 0,5l mleka
- 1 paczka budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 dag margaryny lub masła
- Galaretka:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2,5 szkl wrzątku
- Dodatkowo:
- borówki amerykańskie
- malinki lub inne owoce
Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami – jak zrobić?
- Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. Posmarować dżemem porzeczkowym.
- Krem:
Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.
- Owoce/galaretka:
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Na kremie poukładać owoce. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami – dodatkowe informacje
Forma: 21x32cm
Biszkopt jest dość wysoki, możemy również zrobić go z połowy porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z krakersami (a'la 3bit)
Następny przepis: Ciasto z kremem budyniowym i bananem