Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku ciasta z kremem budyniowym i bananem. Słodkie, sycące i pełne smaku, to prawdziwa gratka dla miłośników owocowych deserów. Wyjątkowy akcent nadaje mu masa bananowa z budyniem, która jest nie tylko smaczna, ale też niezwykle kremowa. Ciasto bananowe z budyniem to doskonała propozycja na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Aksamitna tekstura połączona z delikatnym smakiem banana, to połączenie, które z pewnością zachwyci każdego łasucha. Zagwarantuj sobie i swoim bliskim niezapomniany kulinarny przeżycie. Spróbuj przepisu, który wprost tchnie egzotyką!

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach 20×30
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 900 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
  • 3-4 banany

Ciasto z kremem budyniowym i bananem – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało 😉 ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )
  2. 2.
    Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.
    Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne, możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach, aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń.
  3. 3.
    Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Słowa kluczowe: masa bananowa z budyniem, ciasto bananowe z budyniem

porady – dodatkowe informacje

Test suchej wykałaczki – jeśli po wbiciu w biszkopta wykałaczka jest sucha i czysta, oznacza to że biszkopt jest już gotowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami
Następny przepis: Ciasto z kremem i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode