Ciasto z krakersami (a'la 3bit)

Ciasto z krakersami (a’la 3bit)

Poznaj niepowtarzalny smak ciasta 3 bit, gdzie krakersy dodają mu wspaniałego chrupkości, a technika bez pieczenia sprawia, że całość jest łatwa i przyjemna do wykonania. Dosłownie każdy może spróbować przygotować to ciasto na przykład na spotkanie w gronie znajomych czy rodzinnej uroczystości. Receptura jest prosta i nie ma w niej ukrytych haczyków, a efekt końcowy zachwyci wszystkich smakoszy, zarówno tych wielkich jak i tych najmłodszych. Przekonaj się sam jak smakuje 3 bit na krakersach i jak łatwo jest go przygotować!

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
  • Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru kryształu
    4 żółtka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 kostki margaryny palmy
    cukier waniliowy
  • Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 fixy do ubijania śmietany
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka gorącej wody
  • Dodatkowo:
    ok. 200 g herbatników szkolnych
    ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
    masa kajmakowa w puszce
    czekolada do dekoracji

Ciasto z krakersami (a’la 3bit) – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić.
  2. Masa budyniowa:

    W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowy. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem.
  3. Masa śmietanowa:

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać).
  4. Kolejność przełożenia:

    biszkopt (spód) – masa budyniowa – herbatniki – masa kajmakowa – krakersy – masa śmietanowa – starta czekolada

Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Słowa kluczowe: 3 bit bez pieczenia z krakersami, ciasto 3 bit z krakersami, 3 bit na krakersach

Porady – dodatkowe informacje

Masę kajmakową lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z Krakersami !
Następny przepis: Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode