Ciasto z krakersami (a’la 3bit)
Poznaj niepowtarzalny smak ciasta 3 bit, gdzie krakersy dodają mu wspaniałego chrupkości, a technika bez pieczenia sprawia, że całość jest łatwa i przyjemna do wykonania. Dosłownie każdy może spróbować przygotować to ciasto na przykład na spotkanie w gronie znajomych czy rodzinnej uroczystości. Receptura jest prosta i nie ma w niej ukrytych haczyków, a efekt końcowy zachwyci wszystkich smakoszy, zarówno tych wielkich jak i tych najmłodszych. Przekonaj się sam jak smakuje 3 bit na krakersach i jak łatwo jest go przygotować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru - Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru kryształu
4 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 kostki margaryny palmy
cukier waniliowy - Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 36%
0,5 szklanki cukru pudru
2 fixy do ubijania śmietany
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka gorącej wody - Dodatkowo:
ok. 200 g herbatników szkolnych
ok. 200 g słonych krakersów (bez dodatków)
masa kajmakowa w puszce
czekolada do dekoracji
Ciasto z krakersami (a’la 3bit) – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesiane mąki. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C (do suchego patyczka). Ostudzić. -
Masa budyniowa:
W 2 szklankach mleka zagotować cukier i cukier waniliowy. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do powstania gęstego kremu. Ostudzić. Utrzeć palmę, połączyć z budyniem. -
Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem na puch, miksując połączyć z tężejącą galaretką. (Masę wylać od razu po przygotowaniu na wierzch ciasta, wyrównać). -
Kolejność przełożenia:
biszkopt (spód) – masa budyniowa – herbatniki – masa kajmakowa – krakersy – masa śmietanowa – starta czekolada
Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.
Słowa kluczowe: 3 bit bez pieczenia z krakersami, ciasto 3 bit z krakersami, 3 bit na krakersach
Porady – dodatkowe informacje
Masę kajmakową lepiej się rozprowadzi, jeśli przed przełożeniem zanurzymy puszkę na kilka minut w ciepłej wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z Krakersami !
Następny przepis: Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami