Ciasto z herbatą Matcha
Ciasto z herbatą Matcha to przepis, który łączy w sobie subtelną słodycz z wyjątkowym, nieco trawiastym smakiem matchy. To japońska herbata zielona o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, a jej smak doskonale komponuje się z delikatnością ciasta. Jeśli szukasz idealnego deseru, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również oryginalnym wyglądem, ciasto z matchą na pewno spełni Twoje oczekiwania. Jego jasnozielony kolor wprowadzi świežość i radość na każdy stół. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy popołudniową herbatę. Spróbuj upiec to ciasto, a przekonasz się, jak niezwykle uniwersalna może być herbata matcha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 170 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
- szczypta soli
- Polewa:
- 100 g deserowej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 30 %
Ciasto z herbatą matcha – jak zrobić?
- Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 – 40 minut do suchego patyczka. W mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuścić składniki polewy i polać wystudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Ciasto z herbatą Matcha – dodatkowe informacje
Ciasto z herbatą Matcha nie może być zbyt przepieczone, gdyż będzie za suche i straci zielony kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z herbatnikami, masą krówkową i budyniową
Następny przepis: Ciasto z jabłkami i masą serową