Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

Zapraszamy do wypróbowania niezwykle pysznego przepisu na ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym. Ten niezwykle delikatny, lekko słodko-kwaśny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Biszkopt zapewnia subtelną, lekką bazę, podczas gdy mus malinowy wprowadza ekscytujący, owocowy akcent. Całość jest zwieńczona puszystą bitą śmietaną, która dodaje deserowi niezrównanej kremowości. Maliny dodają nie tylko piękną barwę, ale także bogactwo smaku, które idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Ciasto może stanowić idealne zakończenie uroczystego obiadu lub smaczny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 70 g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Bita śmietana:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Mus malinowy:
  • 2 galaretki malinowe
  • 800 ml wody
  • 500 g malin

Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym – jak zrobić?

  1. 1.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do utworzenia się gęstej i lśniącej masy. Kolejno wrzucamy żółtka, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Pieczemy około 20 minut.

  2. 2.

    W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy. Maliny blendujemy i łączymy z lekko tężejącą galaretką. Zostawiamy do zgęstnienia.

  3. 3.

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżkami i cukrem pudrem. Na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i wstawiamy do lodówki. Gdy mus malinowy będzie gotowy, wylewamy go na bitą śmietanę. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Doskonałe jest również z musem truskawkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z bananami i mascarpone
Następny przepis: Ciasto z bananami z kremem herbatnikowym i pijanymi rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode