Ciasto z bananami i mascarpone

Ciasto z bananami i mascarpone

Dzisiaj mam dla Was zaproszenie na słodki deser pełen egzotyki i kremowej miękkości. Mowa o cieście bananowym z serkiem mascarpone. To połączenie tradycyjnej polskiej słodyczy z nutką włoskiego szyku. Bananowiec z mascarpone, czyli ciasto bananowe z mascarpone, to idealna alternatywa dla znudzonych tradycyjnymi ciastami. Wyjątkowy smak bananów, który doskonale komponuje się z delikatnością sera mascarpone, sprawi, że ten prosty deser stanie się ulubieńcem najmłodszych, ale i dorosłych. To połączenie smaków dostarczy niezapomnianych doznań i przekona Was, że warto poeksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • Masa:
  • 300 ml śmietanki kremowej 30-36%
  • 1 serek mascarpone 150 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 duże banany
  • 1 cytryna
  • 2 galaretki cytrynowe
  • polewa czekoladowa

Ciasto z bananami i mascarpone – jak zrobić?

  1. Ciasto bananami i mascarpone 1.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka z proszkiem do pieczenia połączyć dodać ocet i energicznie wymieszać – pianę z żółtek dodajemy do ubitych białek. Następnie wsypujemy przesiany budyń z mąką i kakao. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp.180 st. C Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Ciasto dzielimy na dwa blaty.

    Galaretka: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia.
  2. 2.
    Na jeden blat biszkoptu układamy banany. Wcześniej obieramy je ze skórki i przecinamy wzdłuż a następnie na połówki każda ćwiartkę banana obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny. Tężejącą galaretkę rozprowadzamy na bananach i dajemy do lodówki na ok 10-15min.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie dodajemy advocat. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

    Na stężniałą galaretkę rozprowadzamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na górę robimy polewę czekoladową.

Ciasto z bananami i mascarpone – jak zrobić?

  1. Ciasto bananami i mascarpone
    1.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka z proszkiem do pieczenia połączyć dodać ocet i energicznie wymieszać – pianę z żółtek dodajemy do ubitych białek. Następnie wsypujemy przesiany budyń z mąką i kakao. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp.180 st. C Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Ciasto dzielimy na dwa blaty.

    Galaretka: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia.
  2. 2.
    Na jeden blat biszkoptu układamy banany. Wcześniej obieramy je ze skórki i przecinamy wzdłuż a następnie na połówki każda ćwiartkę banana obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny. Tężejącą galaretkę rozprowadzamy na bananach i dajemy do lodówki na ok 10-15min.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie dodajemy advocat. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

    Na stężniałą galaretkę rozprowadzamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na górę robimy polewę czekoladową.

Ciasto z bananami i mascarpone – dodatkowe informacje

Ciasto bananowe z serkiem mascarpone, znane również jako bananowiec z mascarpone, jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, jedynie potrzebujemy trochę cierpliwości, aby poczekać, aż galaretka zastygnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Wz
Następny przepis: Ciasto z białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode