Ciasto Wz

Ciasto Wz

Poznajcie przepis na wyjątkową wersję klasycznego polskiego deseru – ciasto WZ. Ukoronowanie każdej domowej uroczystości, teraz w nowym wydaniu. Wz zwane potocznie wuzetką, uwielbiane za swoje warstwy i bogactwo smaków, zaskoczy Was w odmianie z dodatkiem serka homogenizowanego. Bezpieczne do wykonania w domu, to ciasto wz z serkiem homogenizowanym z pewnością wprowadzi nutę odmienności na Wasz stół i podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Zdecydowanie warto przekonać się, jak świetnie smakuje i jak przyjemne jest przy jego przygotowaniu. Prezentujemy Wam przepis na wuzetkę z serkiem homogenizowanym – niepowtarzalne ciasto idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag serka homogenizowanego (bez smakowego)
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier waniliowy
  • Polewa czekoladowa
  • Dekoracja – gwiazdki cukrowe

Ciasto wz z serkiem homogenizowanym – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie ciasta:
    Ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę.
    Dodajemy przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
    Ubijamy pianę z białek.
    Delikatnie łączymy z ciastem.
    Przygotowujemy blachę o wymiarach 37*24 cm. Wylewamy ciasto.
    Pieczemy w temp 200°C przez ok. 40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
    Studzimy.
  2. 2.
    Wykonanie masy:
    Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym. Dodając 1 żółtko, a następnie po łyżce serka homogenizowanego.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.
    Wlewamy żelatynę po trochu do kremu. Jeżeli krem się zważy, należy naczynie z kremem wstawić do gorącej wody – na chwilkę, a następnie ochłodzić.
  3. 3.
    Ostudzone, upieczone ciasto trzeba przekroić na połowę, przełożyć kremem.
    Wierzch polewamy dowolną polewą. Obsypujemy cukrowymi gwiazdkami.
  4. 4.
    Smacznego życzę 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Można wierzch udekorować kleksami z bitej śmietany lub posmarować kremem z serka. Ozdobić dowolnymi dekoracjami.

Należy sprawdzać, czy ciasto jest upieczone, aby go nie przypalić. Ale tutaj każda gospodyni zna swój piekarnik i wie, jak piec poszczególne rodzaje ciast.

Do ciasta można użyć zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej. Oba, to środki spulchniające, zatem bez znaczenia, co wsypiemy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Włoskie
Następny przepis: Ciasto z bananami i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode