Ciasto Włoskie

Ciasto Włoskie

Piękna Italia to nie tylko raj dla miłośników pizza i spaghetti, ale również dla wielbicieli słodkości! Przepisy na ciasta z Włoch są niezwykle różnorodne i zaskakujące, tak jak ich piękna kuchnia. A wszystko to za sprawa bogactwa smaków, które można tam znaleźć. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjne włoskie ciasto, którego powiew śródziemnomorskiej atmosfery wprowadzi do twojej kuchni prawdziwy karnawał kulinarnych doznań. Mamy nadzieję, że pokochasz to ciasto i będziesz tak jak my, za każdym razem kiedy je upieczesz, przenosić się myślami do słonecznej Italii.

Składniki:

  • 6 jabłek
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szklanka bakalii

Ciasto włoskie – jak zrobić?

  1. Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy bakalie i cukier i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnie wbijamy jaja, wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy do jabłek (nie odlewając soku z jabłek).
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.
  4. Posypujemy łyżką cukru i pieczemy przez około 30-40 minut.

Ciasto Włoskie – dodatkowe informacje

Na spód można zrobić ciasto kruche i na to wylać masę. Do owoców można dodać łyżeczkę cynamonu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO WIŚNIOWE NA GOFRACH – bez pieczenia!
Następny przepis: Ciasto Wszystkiego najlepszego siostry anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode