Ciasto z białek

Ciasto z białek

Ciasto z białek to znakomite rozwiązanie na wykorzystanie pozostałych po różnego rodzaju potrawach białek. Idealnie puszyste, lekkie i subtelnie słodkie ciasto doskonale nadaje się na każdą okazję. Doskonale prezentuje się z fruchtami, syropem lub posypką cukrową. Właściwie ubite białka, to podstawa udanego ciasta. Ten przepis sprawdzi się idealnie dla osób, które chcą nauczyć się jak wykorzystać białka do ciast, lub szukają prostego przepisu na ciasto, które zawsze się udaje. Placek na białkach to jednolicie białe, puszyste i kruche ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Spróbuj, a przekonasz się, że ciasta z białek to prawdziwa kulinarna rozkosz.

Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao

Ciasto z białek – jak zrobić?

  1. Ciasto z białek 1.
    Białka ubić, dodać cukier, a następnie porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Powstałe ciasto podzielić na 3 części:

    • Do I części dodać 3 łyżki wiórków kokosowych.
    • Do II części dodać 3 łyżki maku.
    • Do III części dodać 1 łyżkę kakao.
  2. Ciasto z białek 2.
    Ostatnia rzecz to wylanie poszczególnych części do wąskiej blaszki jedno na drugie (w dowolnej kolejności). Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z białek – dodatkowe informacje

1. Można dodać do ubitych białek żółtka – ja tak robię, ponieważ nie lubię, gdy coś w kuchni się marnuje. 2. Spotkałam się także z wersją tego ciasta IV częściową. Do IV części dodaje się 0,5 czerwonego kisielu. Dla dzieci byłaby to z pewnością bardziej atrakcyjna wersja.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto z bananami i mascarpone
Następny przepis: Ciasto z bananami z kremem herbatnikowym i pijanymi rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode