Ciasto Wz
Poznajcie przepis na wyjątkową wersję klasycznego polskiego deseru – ciasto WZ. Ukoronowanie każdej domowej uroczystości, teraz w nowym wydaniu. Wz zwane potocznie wuzetką, uwielbiane za swoje warstwy i bogactwo smaków, zaskoczy Was w odmianie z dodatkiem serka homogenizowanego. Bezpieczne do wykonania w domu, to ciasto wz z serkiem homogenizowanym z pewnością wprowadzi nutę odmienności na Wasz stół i podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Zdecydowanie warto przekonać się, jak świetnie smakuje i jak przyjemne jest przy jego przygotowaniu. Prezentujemy Wam przepis na wuzetkę z serkiem homogenizowanym – niepowtarzalne ciasto idealne na każdą okazję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag serka homogenizowanego (bez smakowego)
- 25 dag masła
- 1 łyżka żelatyny
- cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa
- Dekoracja – gwiazdki cukrowe
Ciasto wz z serkiem homogenizowanym – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie ciasta:
Ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na gładką masę.
Dodajemy przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Ubijamy pianę z białek.
Delikatnie łączymy z ciastem.
Przygotowujemy blachę o wymiarach 37*24 cm. Wylewamy ciasto.
Pieczemy w temp 200°C przez ok. 40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Studzimy. -
2.
Wykonanie masy:
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym. Dodając 1 żółtko, a następnie po łyżce serka homogenizowanego.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.
Wlewamy żelatynę po trochu do kremu. Jeżeli krem się zważy, należy naczynie z kremem wstawić do gorącej wody – na chwilkę, a następnie ochłodzić. -
3.
Ostudzone, upieczone ciasto trzeba przekroić na połowę, przełożyć kremem.
Wierzch polewamy dowolną polewą. Obsypujemy cukrowymi gwiazdkami. -
4.
Smacznego życzę 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Można wierzch udekorować kleksami z bitej śmietany lub posmarować kremem z serka. Ozdobić dowolnymi dekoracjami.
Należy sprawdzać, czy ciasto jest upieczone, aby go nie przypalić. Ale tutaj każda gospodyni zna swój piekarnik i wie, jak piec poszczególne rodzaje ciast.
Do ciasta można użyć zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej. Oba, to środki spulchniające, zatem bez znaczenia, co wsypiemy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Włoskie
Następny przepis: Ciasto z bananami i mascarpone