Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Przygotuj ciasto ucierane z porzeczkami, które doskonale umili każde popołudnie z filiżanką kawy czy herbaty. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się jego delikatnej, słodkiej strukturze, pełnej soczystych czerwonych porzeczek i kryjącej w sobie niezwykłą niespodziankę – kruchą, słodką bezą. Ciasto ucierane z porzeczkami jest symbolem lata i beztroski, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Przekonaj się sam, jak mało potrzeba, by cieszyć się smakiem prawdziwego domowego wypieku. Zebrane składniki wystarczą na kilka porcji, więc upiecz go dziś i ciesz się nim przez cały tydzień!

Składniki:

  • Ciasto:

    – 250 g masła/margaryny

    – 175 g cukru

    – cukier waniliowy

    – 4 żółtka + 2 całe jaja

    – 200 g mąki pszennej

    – duża łyżka mąki ziemniaczanej (bądź proszek budyniowy śmietankowy/waniliowy bez cukru)

    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza:

    – 200 g cukru

    – 4 białka

    Dodatkowo:

    – 500 g czerwonych porzeczek/innych owoców

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą – jak zrobić?

  1. Wykonanie:
    • Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
    • Do gładkiej już masy dodać żółtka i jajka, wymieszać, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
    • Ciasto wylać na blachę i piec ok. 25 minut.
    • Gdy ciasto będzie już podpieczone, ubić białka z cukrem na sztywno.
    • Obrane porzeczki wysypać na ciasto, nałożyć równomiernie białka i piec ok. 20 minut.
    • Gotowe!

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą – dodatkowe informacje

Jeśli użyjemy do tego ciasta większych owoców jak np. śliwki, brzoskwinie, truskawki należy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ
Następny przepis: Ciasto ukrainka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode