Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą
Przygotuj ciasto ucierane z porzeczkami, które doskonale umili każde popołudnie z filiżanką kawy czy herbaty. Nikt nie będzie w stanie oprzeć się jego delikatnej, słodkiej strukturze, pełnej soczystych czerwonych porzeczek i kryjącej w sobie niezwykłą niespodziankę – kruchą, słodką bezą. Ciasto ucierane z porzeczkami jest symbolem lata i beztroski, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Przekonaj się sam, jak mało potrzeba, by cieszyć się smakiem prawdziwego domowego wypieku. Zebrane składniki wystarczą na kilka porcji, więc upiecz go dziś i ciesz się nim przez cały tydzień!
admin
Składniki:
- Ciasto:
– 250 g masła/margaryny
– 175 g cukru
– cukier waniliowy
– 4 żółtka + 2 całe jaja
– 200 g mąki pszennej
– duża łyżka mąki ziemniaczanej (bądź proszek budyniowy śmietankowy/waniliowy bez cukru)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
– 200 g cukru
– 4 białka
Dodatkowo:
– 500 g czerwonych porzeczek/innych owoców
Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą – jak zrobić?
- Wykonanie:
- Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
- Do gładkiej już masy dodać żółtka i jajka, wymieszać, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
- Ciasto wylać na blachę i piec ok. 25 minut.
- Gdy ciasto będzie już podpieczone, ubić białka z cukrem na sztywno.
- Obrane porzeczki wysypać na ciasto, nałożyć równomiernie białka i piec ok. 20 minut.
- Gotowe!
Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą – dodatkowe informacje
Jeśli użyjemy do tego ciasta większych owoców jak np. śliwki, brzoskwinie, truskawki należy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ
Następny przepis: Ciasto ukrainka