Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ
Ciasto ucierane z czarną porzeczką to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników klasycznych wypieków z owocami. Ten przepis łączy w sobie delikatność kremowej masy z charakterystyczną kwasowością czarnej porzeczki, co daje efekt niezwykle smacznej, a zarazem orzeźwiającej kompozycji smakowej. Ciasto ucierane z czarną porzeczką to też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców prosto z naszych ogrodów. Prostota wykonania oraz uniwersalność tego przepisu sprawiają, że jest on idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i na większe imprezy. Spróbujcie sami stworzyć to maleńkie cudo w swojej kuchni!
admin
Składniki:
- 1 kostka masła 250g
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki kakao
- czarna porzeczka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm
Ciasto ucierane z czarną porzeczką – jak zrobić?
- W misce bądź naczyniu ucieramy miękka margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy same żółtka. Do utartej jednolitej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i powoli ręcznie łączymy je z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Wyrównujemy i na wierzch układamy czarna porzeczkę obtoczoną w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 – 40 min. w temp. 180 stopni – najlepiej sprawdzać do suchego patyczka.
- Wierzch po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe 😉
CIASTO UCIERANE Z CZARNĄ PORZECZKĄ – dodatkowe informacje
zarówno mleko, margaryna i jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z jabłkami
Następny przepis: Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą