Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ

Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ

Ciasto ucierane z czarną porzeczką to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników klasycznych wypieków z owocami. Ten przepis łączy w sobie delikatność kremowej masy z charakterystyczną kwasowością czarnej porzeczki, co daje efekt niezwykle smacznej, a zarazem orzeźwiającej kompozycji smakowej. Ciasto ucierane z czarną porzeczką to też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców prosto z naszych ogrodów. Prostota wykonania oraz uniwersalność tego przepisu sprawiają, że jest on idealny zarówno na rodzinne spotkania, jak i na większe imprezy. Spróbujcie sami stworzyć to maleńkie cudo w swojej kuchni!

Składniki:

  • 1 kostka masła 250g
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao
  • czarna porzeczka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
  • Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

Ciasto ucierane z czarną porzeczką – jak zrobić?

  1. W misce bądź naczyniu ucieramy miękka margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy same żółtka. Do utartej jednolitej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i powoli ręcznie łączymy je z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Wyrównujemy i na wierzch układamy czarna porzeczkę obtoczoną w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 – 40 min. w temp. 180 stopni – najlepiej sprawdzać do suchego patyczka.
  2. Wierzch po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe 😉

CIASTO UCIERANE Z CZARNĄ PORZECZKĄ – dodatkowe informacje

zarówno mleko, margaryna i jajka powinny mieć temperaturę pokojową


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z jabłkami
Następny przepis: Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode