Ciasto truflowe
Czy potrafisz sobie wyobrazić ponętny zapach czekoladowych trufli przepływający z twojej kuchni? Dzisiejszy przepis na ciasto truflowe jest idealnym sposobem na zaspokojenie każdego łakomczucha. Bazuje on oczywiście na truflach, które znajdziemy m.in w sieci sklepów Biedronka, co sprawia, że jest to propozycja nie tylko smaczna, ale i łatwo dostępna. Mimo że to przepis na ciasto, elementem wyróżniającym jest zastosowanie trufli, które nadadzą naszemu wypiekowi niepowtarzalny smak i aromat. Weźmy pod uwagę, że ten deser to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Jest intensywny, pełen smaku i aromatu. Idealny pod każdym względem!
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- Masa:
- 25 dag trufli w cukierkach[ ja używam trufli z biedronki MAGNETIC]
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 i pół kostki margaryny
Ciasto truflowe – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia (żółtka raptownie zaczną rosnąć) dodajemy je do piany, mieszamy. Wsypujemy mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 * C przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół.
- Trufle rozpuścić w mleku z cukrem i ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zimną masę truflową. Masą przełożyć biszkopty. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Ciasto truflowe – dodatkowe informacje
Można upiec ciemny biszkopt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto trójkolorowe.
Następny przepis: Ciasto Truskawkowa Rozkosz