Ciasto Truskawkowa Rozkosz

Ciasto Truskawkowa Rozkosz

„Ciasto Truskawkowa Rozkosz” to prawdziwa eksplozja smaku dla wszystkich miłośników owocowych deserów. Wyjątkowe połączenie słodkości truskawek z aksamitnym smakiem budyniu i delikatną, kruchą kruszonką sprawia, że to ciasto jest nie do opisania. Przygotowanie go to czysta przyjemność, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Pachnące, soczyste truskawki dopełniają smaku i dodają deserowi koloru, sprawiając, że prezentuje się on równie pięknie, jak smakuje. Jego unikalność i niepowtarzalność przekonują, że to jedno z najlepszych letnich ciast, idealne na każdą okazję. To ciasto to prawdziwa truskawkowa rozkosz!

Składniki:

  • ( forma 25×35 cm )
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (100g)
  • nasionka z połowy laski wanilii
  • niepełna szklanka mąki pszennej (100g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)
  • Truskawkowa pianka:
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody
  • Truskawkowy mus:
  • 1200 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny
  • Krem śmietanowy:
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 pełniejsze łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • małe biszkopciki
  • starta czekolada i truskawki do dekoracji

Ciasto „truskawkowa rozkosz” – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:

    Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość). Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki, łyżka po łyżce, z przesianymi mąkami.

    Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut.

  2. 2.
    Truskawkowa pianka:

    4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.

  3. 3.
    Truskawkowy mus:

    Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  4. 4.
    Krem śmietanowy:

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.

Ciasto Truskawkowa Rozkosz – Dodatkowe informacje

Przepis znalazłam na stronie: http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/06/Truskawkowa-rozkosz-bez-pieczenia.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto truflowe
Następny przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode