Ciasto truflowe

Ciasto truflowe

Czy potrafisz sobie wyobrazić ponętny zapach czekoladowych trufli przepływający z twojej kuchni? Dzisiejszy przepis na ciasto truflowe jest idealnym sposobem na zaspokojenie każdego łakomczucha. Bazuje on oczywiście na truflach, które znajdziemy m.in w sieci sklepów Biedronka, co sprawia, że jest to propozycja nie tylko smaczna, ale i łatwo dostępna. Mimo że to przepis na ciasto, elementem wyróżniającym jest zastosowanie trufli, które nadadzą naszemu wypiekowi niepowtarzalny smak i aromat. Weźmy pod uwagę, że ten deser to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Jest intensywny, pełen smaku i aromatu. Idealny pod każdym względem!

Składniki:

  • biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 i 1/2 łyżki octu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka mąki tortowej
  • Masa:
    • 25 dag trufli w cukierkach[ ja używam trufli z biedronki MAGNETIC]
    • pół szklanki mleka
    • pół szklanki cukru
    • 3 żółtka
    • 1 i pół kostki margaryny

Ciasto truflowe – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia (żółtka raptownie zaczną rosnąć) dodajemy je do piany, mieszamy. Wsypujemy mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 * C przez 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół.
  2. Trufle rozpuścić w mleku z cukrem i ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zimną masę truflową. Masą przełożyć biszkopty. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Ciasto truflowe – dodatkowe informacje

Można upiec ciemny biszkopt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto trójkolorowe.
Następny przepis: Ciasto Truskawkowa Rozkosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode