Ciasto trójkolorowe
Przygotuj się na eksplozję barw i smaków z naszym przepisem na Ciasto Trójkolorowe! To niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne ciasto z kisielem z pewnością ożywi każdą imprezę czy spotkanie. Trzy warstwy ciasta w intensywnych kolorach nie tylko są atrakcyjne wizualnie, ale także tworzą orzeźwiające zestawienie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przygotowanie tego ciasta to świetna okazja, aby zaangażować do pomocy najmłodszych i pokazać im, jak kreatywna może być kuchnia. Zaskocz swoich gości i poczuj magię trzech kolorów na swoim talerzu!
admin
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody (letniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki kisielu dowolnego smaku
Ciasto trójkolorowe – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem – dokładnie wymieszać. Na przemian wlewać olej i wodę – cały czas ubijając. Ciasto podzielić na 3 części – do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel a do trzeciej 3 łyżki mąki (jedną z tych części można zrobić z makiem – dodając około 4 łyżek).
- Na przygotowaną blaszkę kolejno wlewać warstwę ciasta ciemnego, kisielowego i jasnego (można widelcem zrobić wzory).
- Piec 40 min w 180°C.
Ciasto trójkolorowe – dodatkowe informacje
Na dodanym zdjęciu ciasto jest z kisielem cytrynowym – widoczne są 2 kolory 😉 lecz w smaku można wyczuć także smak cytrynowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto tortowe z Michałkami
Następny przepis: Ciasto truflowe