Ciasto tortowe z Michałkami

Ciasto tortowe z Michałkami

Czy kiedyś wyobrażałeś sobie, że te słynne góralskie pralinki, czyli Michałki, mogą stać się nie tylko przysmakiem do kawy, ale także perełką cukierniczą na Twoim stole? Mam dla Ciebie przepis, który pozwoli Ci na przygotowanie pysznego i unikalnego deseru – tortu z Michałkami. Wyobraź sobie wilgotne ciasto, przesycone słodkim karmelem i intensywnym smakiem mlecznej czekolady z dodatkiem orzechów. Ten przepis to ciekawa propozycja dla miłośników niebanalnych połączeń smakowych. Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni i zaskocz swoich gości tym niecodziennym deserem!

Składniki:

  • Wymiary formy 24/24cm
  • BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek wody
  • 200g mąki
  • 300g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jasna:
  • 450ml śmietanki 36%
  • 300g cukierków Michałków białych
  • 130g białej czekolady
  • 370g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Masa ciemna:
  • 250ml śmietanki 36%
  • 150g cukierków Michałków czekoladowych
  • 70g czekolady mlecznej
  • 140g serka mascarpone
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej sypkiej
  • 1 łyżka spirytusu
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki jasnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1,5 słoiczka dżemu z wiśni

Tort z michałkami – jak zrobić?

  1. 1.
    BISZKOPT
    Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać.
    Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty takiej samej wielkości. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy przekroić na 2 części.
  2. 2.
    Masa jasna
    Cukierki pokroić, czekoladę połamać, zalać gorącą śmietanką, mieszając, aż się cukierki rozpuszczą. W razie potrzeby podgrzać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
    Do masy cukierkowej dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania gładkiej, gęstej masy, dodać wanilię.
    Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji.
  3. 3.
    Masa ciemna
    Robimy tak samo jak masę jasną, dodając do rozpuszczonych cukierków i śmietanki kawę i spirytus.
  4. 4.
    Do herbaty dodać sok z cytryny i spirytus, nasączyć biszkopty.
  5. 5.
    Przełożenie ciasta
    Biszkopt – dżem – masa jasna – biszkopt – dżem – masa ciemna – biszkopt – dżem – masa jasna – biszkopt – pozostała część masy.

Ciasto tortowe z Michałkami – dodatkowe informacje

Ciasto warto przygotować dzień wcześniej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto toffi na biszkopcie
Następny przepis: Ciasto trójkolorowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode