Ciasto toffi na biszkopcie

Ciasto toffi na biszkopcie

Cukierkowy smak dzieciństwa powraca w postaci ciasta. Placek toffi na biszkopcie to połączenie chrupiącej podstawy i kremowej warstwy karmelowego nadzienia. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy szukają prostego, a zarazem efektownego deseru. Aromatyczny, pełen smaku i niezwykle wilgotny – to cechy, które najlepiej określają to ciasto. Pomysł na podanie tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po południu z kubkiem ulubionej herbaty.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Masa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 510 g masy kajmakowej (2 łyżki do masy, reszta do posmarowania wierzchu)
  • Posypka czekoladowa do dekoracji

Ciasto toffi na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąki, kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.
  2. Masa:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 czubate łyżki masy krówkowej. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.

  3. Pozostałą krówką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 😉

Ciasto toffi na biszkopcie – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto toffi
Następny przepis: Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode