Ciasto toffi na biszkopcie
Cukierkowy smak dzieciństwa powraca w postaci ciasta. Placek toffi na biszkopcie to połączenie chrupiącej podstawy i kremowej warstwy karmelowego nadzienia. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy szukają prostego, a zarazem efektownego deseru. Aromatyczny, pełen smaku i niezwykle wilgotny – to cechy, które najlepiej określają to ciasto. Pomysł na podanie tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po południu z kubkiem ulubionej herbaty.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki kakao
- Masa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 510 g masy kajmakowej (2 łyżki do masy, reszta do posmarowania wierzchu)
- Posypka czekoladowa do dekoracji
Ciasto toffi na biszkopcie – jak zrobić?
- Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąki, kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.
-
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 czubate łyżki masy krówkowej. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.
- Pozostałą krówką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Ciasto toffi na biszkopcie – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto toffi
Następny przepis: Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami