Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem

Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem

Czy możemy stworzyć coś magicznego, łącząc jabłka i rabarbar? Oczywiście, że tak! Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem to pyszny deser, który łączy klasyczny smak jabłek z kwaśnym akcentem rabarbaru. To doskonała propozycja na słodki poczęstunek dla rodziny czy znajomych. Skondensowane mleko dodaje ciastu niepowtarzalnej słodyczy, a cynamon przyjemnego aromatu. Przygotowanie takiego ciasta jest nie tylko proste, ale też daje wiele radości. Spróbuj tego przepisu i zachwyć najbliższych niezapomnianym smakiem ciasta sypanego z jabłkami i rabarbarem.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny (nie błyskawicznej)
  • ¾ szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • ½ kostki margaryny
  • 1 kg jabłek (obranych i wydrążonych)
  • 300 g rabarbaru (oczyszczonego)

Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem – jak zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
  2. Rabarbar kroimy w plasterki.
  3. Blachę (u mnie 24×40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy.
  4. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak, by nie było „dziur” i rozsypujemy po nich połowę rabarbaru.
  5. Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek i rabarbaru.
  6. Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki).
  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim).
  8. Ciasto możemy podać z gałką lodów, najlepiej smakują z jeszcze ciepłym ciastem 🙂

Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to może dodać 1 szklankę cukru 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Szachownica
Następny przepis: Ciasto toffi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode