Ciasto Szachownica

Ciasto Szachownica

Ciasto Szachownica to wyjątkowy przysmak, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Jego niepowtarzalny wzór przypominający szachownicę przyciągnie uwagę każdego łasucha. To doskonałe ciasto na specjalne okazje – dziecięce urodziny, rodzinne spotkania czy święta. Dwa kolory ciasta, przekładane smacznym kremem, tworzą piękne i efektowne kompozycje. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jego przygotowanie jest skomplikowane, dzięki naszemu przepisowi na ciasto szachownica szybko przekonasz się, że można go przygotować bez większego trudu. Zapewnij sobie i swoim bliskim niezapomniane doznania kulinarne, decydując się na wykonanie tego przepisu.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • jajka 3 szt,
  • cukier 1/2 szk,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,
  • mąka 1 szk,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • olej 6 łyżek,
  • woda 6 łyżek,
  • Biszkopt ciemny:
  • jajka 3 szt,
  • cukier 1/2 szk,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,
  • mąka 1 szk,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • olej 6 łyżek,
  • woda 6 łyżek,
  • kakao 2 łyżki,
  • Masa:
  • mleko 1 l,
  • mąka pszenna 5 łyżek,
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki,
  • cukier 9 łyżek,
  • cukier waniliowy 2 łyżki,
  • masło 150 g,
  • Lukier:
  • cukier puder 1 szk,
  • ciepła woda kilka kropki,

Ciasto „szachownica” – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt jasny:
    Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 18 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. 2.
    Biszkopt ciemny:
    Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blachę o wymiarach 18 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. 3.
    Masa:
    Obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką i gotować do momentu uzyskania gęstego budyniu. Budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować do momentu aż powstanie gładki krem.
  4. 4.
    Składanie:
    Każdy biszkopt pokroić na 6 równych pasków. Każdy pasek powinien mieć 3 cm szerokości (18 : 6 = 3, przy czym 18 cm to szerokość blachy). Bok paska ciemnego posmarować kremem i lekko docisnąć do niego pasek jasny, którego bok również posmarować kremem. Następnie ponownie docisnąć pasek ciemny, którego bok powinien być posmarowany kremem i docisnąć pasek jasny. Gdy 4 paski będą złączone wierzch posmarować kremem. Na kremie w ten sam sposób ułożyć kolejne 4 paski, przy czym nad paskiem jasnym ułożyć pasek ciemny, a nad ciemnym pasek jasny. Gdy druga warstwa będzie ułożona wierzch posmarować kremem. W ten sam sposób ułożyć warstwę trzecią.
  5. 5.
    Wykończenie:
    Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą i polać po wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić.

Ciasto Szachownica – dodatkowe informacje

1. Oba biszkopty muszą być tej samej wysokości, jeśli jeden będzie wyższy należy go ściąć.
2. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej gdyż wtedy nie będą się kruszyć przy krojeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto styropian z brzoskwiniami
Następny przepis: Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode