Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem
Czy możemy stworzyć coś magicznego, łącząc jabłka i rabarbar? Oczywiście, że tak! Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem to pyszny deser, który łączy klasyczny smak jabłek z kwaśnym akcentem rabarbaru. To doskonała propozycja na słodki poczęstunek dla rodziny czy znajomych. Skondensowane mleko dodaje ciastu niepowtarzalnej słodyczy, a cynamon przyjemnego aromatu. Przygotowanie takiego ciasta jest nie tylko proste, ale też daje wiele radości. Spróbuj tego przepisu i zachwyć najbliższych niezapomnianym smakiem ciasta sypanego z jabłkami i rabarbarem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny (nie błyskawicznej)
- ¾ szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- ½ kostki margaryny
- 1 kg jabłek (obranych i wydrążonych)
- 300 g rabarbaru (oczyszczonego)
Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem – jak zrobić?
- Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
- Rabarbar kroimy w plasterki.
- Blachę (u mnie 24×40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy.
- Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak, by nie było „dziur” i rozsypujemy po nich połowę rabarbaru.
- Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek i rabarbaru.
- Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki).
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim).
- Ciasto możemy podać z gałką lodów, najlepiej smakują z jeszcze ciepłym ciastem 🙂
Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to może dodać 1 szklankę cukru 🙂