ciasto styropian - sernik bez sera

ciasto styropian – sernik bez sera

Najbardziej wyjątkowe w kuchni jest to, że pozwala na niekonwencjonalne połączenia i spontaniczne eksperymenty. Tak jest z przepisem na ciasto styropian, które mimo braku sera, nazywane jest też sernikiem bez sera. Ciasto styropian, zasłynęło z lekkości i delikatności, wzorując się na fakturze właśnie styropianu. Idealne na słodki podwieczorek lub niespodziankę dla miłośników oryginalnych smaków. Ten pomysłowy przepis, to prawdziwa gratka dla osób, które cenią sobie kreatywność w kuchni. Przekształcenie prostego „ciasta ze śmietaną” w coś fascynującego – oto magia gotowania!

Składniki:

  • CIASTO:
  • -3 szklanki mąki pszennej
  • -6 żółtek
  • -250 g margaryny
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -0,5 szklanki cukru
  • -2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
  • -szczypta soli
  • MASA SEROWA-ŚMIETANOWA
  • -1000 g śmietany 18% gęstej
  • -6 białek
  • -szkl cukru
  • -2 budynie śmietankowe
  • -szczypta soli
  • dodatkowo
  • -cukier puder
  • -1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Przepis na ciasto styropian – sernik bez sera

  1. ciasto 1.
    Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej). Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
  2. ciasto 2.
    Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
    Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki.
  3. dżem 3.
    Kolejnym etapem jest posmarowanie ciasta dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić, jednak polecam takie urozmaicenie.
  4. piana 4.
    Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę. Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy.
  5. masa 5.
    Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12% się nie nadaje. Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką, delikatnie.
  6. ciasto 6.
    Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta.
  7. upieczone ciasto 7.
    Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE. Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
    Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach.
    Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje. Polecam gorąco.

Porady – dodatkowe informacje

WAŻNE

Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.

-śmietana musi być bardzo gęsta

-cukier w białkach musi się całkowicie rozpuścić


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO SNIKERS
Następny przepis: Ciasto styropian z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode