ciasto styropian – sernik bez sera
Najbardziej wyjątkowe w kuchni jest to, że pozwala na niekonwencjonalne połączenia i spontaniczne eksperymenty. Tak jest z przepisem na ciasto styropian, które mimo braku sera, nazywane jest też sernikiem bez sera. Ciasto styropian, zasłynęło z lekkości i delikatności, wzorując się na fakturze właśnie styropianu. Idealne na słodki podwieczorek lub niespodziankę dla miłośników oryginalnych smaków. Ten pomysłowy przepis, to prawdziwa gratka dla osób, które cenią sobie kreatywność w kuchni. Przekształcenie prostego „ciasta ze śmietaną” w coś fascynującego – oto magia gotowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- -3 szklanki mąki pszennej
- -6 żółtek
- -250 g margaryny
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -0,5 szklanki cukru
- -2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
- -szczypta soli
- MASA SEROWA-ŚMIETANOWA
- -1000 g śmietany 18% gęstej
- -6 białek
- -szkl cukru
- -2 budynie śmietankowe
- -szczypta soli
- dodatkowo
- -cukier puder
- -1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Przepis na ciasto styropian – sernik bez sera
-
1.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy bo będą potrzebne do masy śmietanowej). Margarynę siekamy na mniejsze kawałki, z całości wyrabiamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie. -
2.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i dajemy do wcześniej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki. -
3.
Kolejnym etapem jest posmarowanie ciasta dżemem porzeczkowym, jeśli nie macie ochoty nie musicie tego robić, jednak polecam takie urozmaicenie. -
4.
Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. WAŻNE ubijamy wszystko aż do rozpuszczenia cukru, na gładką, lśniącą bezę. Następnie do całości dodajemy 2 budynie śmietankowe, wszystko miksujemy. -
5.
Ostatnim etapem jest dodanie do całości śmietany. Śmietana musi być gęsta, dlatego 12% się nie nadaje. Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką, delikatnie. -
6.
Masę wylewamy na ciasto, na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki mniejszej części ciasta. -
7.
Ciasto pieczemy w temp 170 stopni około 50 minut, i tutaj WAŻNE. Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
Ciasto jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Ciasto zawsze wychodzi, tylko trzeba pamiętać o tych zasadach.
Jest pyszne, piankowe, delikatne, i bardzo fajnie się prezentuje. Polecam gorąco.
Porady – dodatkowe informacje
WAŻNE
Nie wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączamy piekarnik i 30 minut go nie otwieramy. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy 1 godzinkę.
-śmietana musi być bardzo gęsta
-cukier w białkach musi się całkowicie rozpuścić
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO SNIKERS
Następny przepis: Ciasto styropian z brzoskwiniami