Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)
Zapraszamy do odkrycia niezwykłych smaków dzięki przepisowi na ciasto różane, w którym kluczową rolę odgrywają płatki dzikiej róży. Ten wyjątkowy wypiek to połączenie delikatności ciasta z intensywnym aromatem, który budzą w nas wspomnienia letnich, pełnych kwiatów łąk. Ciasto różane to nie tylko estetyczna gratka dla oczu, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonałe na różne okazję, zarówno na codzienne popołudnie, jak i eleganckie przyjęcia. Pyszny i oryginalny deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników niebanalnych smaków. Spróbuj swoich sił i stwórz małe dzieło sztuki kulinarnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 jaj
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 szklanki płatków dzikiej róży
- szczypta soli
Ciasto różane (z płatków dzikiej róży) – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy powoli mąki, ciągle ucierając. Dorzucamy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mieszamy. Na koniec łączymy masę delikatnie z ubitymi białkami i płatkami róży.
- Wlewamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Konieczne jest ogrzewanie górne i dolne piekarnika.
Ciasto różane (z płatków dzikiej róży) – dodatkowe informacje
Ciasto po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem albo polać czekoladą:)