Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

Przygotowanie wykwintnego ciasta na specjalną okazję nie musi być trudne. Dziś prezentujemy przepis na ciasto Rafaello – delikatne i eleganckie, idealne na przyjęcia i uroczystości. W głównej roli występują tutaj słodkie kremy Rafaello, które nadają ciastu niezapomnianego smaku i subtelną elegancję. Dodatek serka mascarpone dodaje lekkości i kremowej konsystencji. To ciasto to prawdziwa symfonia smaków, której nie da się zapomnieć. Znakomity wybór dla miłośników desery z mascarpone i słodkości w stylu Rafaello. Spróbuj sam przekonać się, jak proste w wykonaniu może być to ciasto Rafaello pieczone z kremem Rafaello z mascarpone!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octy 10%
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Ciasto rafaello – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodać masę jajeczną i krótko ubić. Dosypać mąki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy (31×21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
  2. 2.
    Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać rozpuszczoną, płynną, ale wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
    Na spód biszkoptu wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch i boki ciasta wysmarować pozostałym kremem.
  3. 3.
    Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe i cukier. Smażyć, cały czas mieszając do zarumienienia się składników. Wierzch i boki ciasta posypać podsmażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić (przez noc) w lodówce.

Ciasto Rafaello – dodatkowe informacje

Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wierzch ciasta można także posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.

Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci do kremu możecie dodać odrobinę likieru kokosowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)
Następny przepis: Ciasto salceson (rolada waflowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode