Ciasto pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to smakowite, domowe ciasto, które błyskawicznie zniknie z talerzy podczas rodzinnego deseru. To pyszna kompozycja delikatnego ciasta, pikantnej rabarbaru i chrupiącej, słodkiej kruszonki. Podawane lekko ciepłe lub zupełnie ostudzone, z lub bez dodatku bitki śmietany, stanowi wyjątkowe podkreślenie smaku rabarbaru. Przygotowanie pleśniaka z rabarbarem to prosta kuchenna magia, której efektem jest prawdziwe, domowe cudo. To ciasto, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zrób sobie przyjemność i zaserwuj swym bliskim ten nieziemski wypiek, a będziesz zachwycony ich reakcją. Pleśniak z rabarbarem – dla miłośników tradycyjnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kisiel
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 1/2 łyżeczki kakao
- tłuszcz do formy
Ciasto pleśniak z rabarbarem – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1,5 szkl. cukru. Siekamy z margaryną i żółtkami. Wyrabiamy ciasto, schładzamy.
- Dwie trzecie ciasta kruszymy na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25×37 cm. Resztę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
- Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy i układamy na cieście. Posypujemy jasnym pokruszonym ciastem.
- Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem z kakao.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 45-50 minut.
porady – dodatkowe informacje
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:
– Zagniecione ciasto, zamiast kruszyć, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
– Przed wyłożeniem na ciasto rabarbar można rozgotować i doprawić cukrem do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto pijana zakonnica
Następny przepis: Ciasto pomarańczowe