Ciasto Paznokcie”
Podawane na wielu przyjęciach, „Ciasto Paznokcie” to doskonały sposób na urozmaicenie każdego deseru. Wykorzystanie kreatywnego nazewnictwa sprawia, że ciasto to niesie ze sobą ciekawy, nieco tajemniczy czar. Jest to jednocześnie zabawne i nieco intrygujące danie, które zawsze wzbudza zainteresowanie gości. Atmosferę tajemniczości potęguje również nietypowy dla wypieków kształt, mający przypominać pazury, czy paznokcie. Ciasto to doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju spotkania, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, pamiętając oczywiście o dostosowaniu dekoracji do wieku i preferencji uczestników. Niezależnie od okazji, Ciasto Paznokcie to zawsze smaczne i efektowne rozwiązanie na słodki poczęstunek.
Składniki:
- ciasto (na blachę 20×36 cm):
- 400 g mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- piana:
- 3 białka
- 3/4 szkl. cukru kryształu
- masa:
- puszka masy krówkowej – kajmak lub o smaku kukułki (400 g)
- 300 g masła
- 30 ml spirytusu
- dodatkowo:
- małe opakowanie migdałów w płatkach (60 g)
Przeredagowany tekst:
- Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i proszek wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Białka ubić na parze z cukrem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ubitą pianą i piec w temperaturze 170 stopni ok. 10-15 minut (robimy tak z każdym plackiem czyli 3 razy).
- Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę krówkową a na koniec spirytus.
- Przełożenie: placek – masa – placek – masa – placek – masa – migdały w płatkach
Ciasto Paznokcie – dodatkowe informacje
Masło, krówka i spirytus powinny mieć temperaturę pokojową. Możemy pominąć spirytus, jednak z tym dodatkiem ciasto jest o wiele lepsze. Należy je przygotować dzień przed planowanym jedzeniem, wtedy placki bardziej zmiękną.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto parzone - podstawowy przepis
Następny przepis: ciasto piasek pustyni